Borisavljević: Stao sam instiktivno, bacio bicikl, i krenuo ka Dejanu koji je ležao mrtav!

0

„Imali smo mnogo padova na trkama i uvek sedali na bicikl i nastavljali dalje. Ja sam nakon što je Dejan Marić pao, iako sam već prošao dalje, samo stao. Ni sada ne znam zašto sam se okrenuo, sišao sa bicikle i bacio je. Jednostavno sam osetio da se nešto dogodilo. A predosećaj je bio tragičan“, ispričao je za “Srbija video” Miloš Borisavljević biciklista „Metalca“ iz Kraljeva o tragičnoj pogibiji Dejana Marića na trci u Kini.

Miloš nam je ispičao da nije video taj trenutak kada je Dejan poginuo, jer je bio par metara iza i sa druge strane puta koji pre ulaska na most nije bio toliko širok.

– U trenutku kada su biciklisti počeli da padaju ja sam bio, kako to mi kažemo „na kočenju“, jer se svi plaše pada i refleksivno se beži iz gužve. Ali, ja sam se okrenuo i video „Quick“ bicikl, model koji mi vozimo za „Metalac“. Kako sam prilazio da vidim ko je to od naših, nisam mogao da prepoznam Dejana. Prizor je bio strašan, a ja sam mislio da to nije stvarno, da se ja loše osećam i da mi se priviđa – kaže Miloš.

Dejan Marić je prema jednoj verziji događaja, pokušao da iskoči iz grupe, ali je naišao na suženje puta pre mosta, i udario glavom u betonski stub. Druga verzija je da biciklista koji je bio ispred njega nije hteo da ga propusti.

– Hitna pomoć se odmah pojavila na mestu pada, ali videvši prizor nakon udarca, shvatio sam da nas je Dejan zauvek napustio – priča Miloš Borisavljević.

dejan-i-milos

Dejan (levo) i Miloš – nerazdvojni prijatelji

Iako je Miloš iz Kraljeva, a Dejan iz Loznice, poznaju se poslednjih 8-9 godina, koliko već treniraju biciklizam, a poslednje dve godine su i kolege u klubu iz Kraljeva. Intenzivno druženje nije moglo da prođe a da se tokom dana bar ne čuju telefonom. Zato je Miloša, ali i Nikolu Kozomoru, koji je bio treći član ove družine, Dejanova smrt, emotivno razorila.

– Delili smo krevet, trenirali i pravili gluposti zajedno. Nas trojica smo bili kao braća. Dejan će uvek biti uz nas. Njegovoj majci Milanki je najteže. Ona još uvek misli da će se Dejan pojaviti u sprintericama, opremi i na biciklu, nasmejan kao i uvek, i spreman za akciju. Jer, takav je on bio. Neustrašivi naš prijatelj, Dejan Marić – ispričao nam je Miloš sa tugom u očima, i žalom za prijateljem.

Složen transport tela

Procedura oko prevoza tela je veoma komplikovana a u prvih deset dana oktobra, kada će trakjati veliki kineski praznik, tokom kojeg deset dana bukvalno niko neće raditi. Srpskoj ekspediciji veliku pomoć pružaju i kineske vlasti, kao i Ambasada Srbije.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.