Gradsko veće Kraljeva deset meseci nije odlučivalo o žalbama građana

0

Zaštitnik građana utvrdio je da Gradsko veće Kraljeva, kao drugostepeni organ, više od deset meseci nije odlučivalo po žalbi većeg broja građana. Kao primer, navedena je žalba V.V. raseljene žene
sa KiM za ostvarivanje prava na novčanu naknadu nezaposlenim porodiljama.

Dragoslav Dimitrijević iz Kraljeva podneo je žalbu Gradskom veću pre više šest meseci, jer je odbijen za novčanu naknadu za prvorođeno dete.

– Odbili su nas jer nismo na vreme podneli zahtev, a zakasnili smo nekih 20 dana jer je beba bila u Institutu za neonatologiju zato što je rođena dva meseca ranije. Podneo sam žalbu Gradskom veću pozivajući se na Zakon o upravnom postupku, prema kojem su oni dužni da obaveste roditelje da mogu da ostvare pravo na naknadu za prvorođeno dete. Ali, još uvek nisu razmatrali moju žalbu – kaže Dimitrijević, napominjući da mu je bitnije da nešto postigne zbog drugih roditelja, nego zbog tih 12.000 dinara koje je trebalo da dobije.

Zaštitnik građana je utvrdio da Gradsko veće Kraljeva nije preduzelo radnje iz delokruga svojih ovlašćenja propisanim Statutom grada Kraljeva.

– Pritužilja je navela da je žalbu na predmetno rešenje uložila u novembru mesecu 2015. godine i da o njoj Gradsko veće Kraljeva, u trenutku podnošenja pritužbe u martu mesecu 2016. godine još uvek nije odlučilo – napisao je zaštitnik građana.

U odgovoru Gradskog veća navodi se da je Gradsko veće u Kraljevu kolektivni organ koji odlučuje u drugostepenom postupku i da su nakon održane sednice Radnog tela počele izborne radnje povodom lokalnih i parlamentarnih izbora raspisanih za 24. aprila 2016. godine. Zbog toga se Gradsko veće sastajalo samo po hitnom postupku, a rečeno je i da će na jednoj od prvih narednih sednica Gradskog veća u dnevni red biti stavljeno i razmatranje žalbi, među kojima je i pomenute žene.

Novopostavljeni gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić, kaže da je nasledio ovaj problem koji je morao što hitnije da bude rešen.

– Čim sam uočio da ima blizu 150 žalbi građana, oformio sam komisiju za rešavanje pritužbi i žalbi građana. Oni su u samo jednom danu uspeli da obrade 147 žalbi i da ih pripreme za sednice Gradskog veća. U četvrtak smo uspeli da razmotrimo 37 žalbi, i u nekoliko sledećih sednica ćemo eliminisati sve preostale žalbe, kako bi mogli da sve naredne koje budu pristizale, razmatramo u zakonskom roku – rekao je Terzić.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.