Džip Crvenog krsta im je jedina komunikacija sa svetom

0

– Nedavno smo obišli sela Tolišnicu i Propljenicu na obroncima Čemerna, gde uglavnom žive samačka i staračka domaćinstva. Do njih se jako teško stiže i verujte da smo nailazili na stare do kojih niko mesecima nije dolazio. Kada su videli džip Crvenog krsta kod njih je preovladala tolika sreća i zadovoljstvo – kaže Dragojla Vujović iz Crvenog krsta u Kraljevu.

Na teritoriji Kraljeva, prema poslednjem popisu iz 2011. godine, živi 23.000 osoba koje su starije od 65 godina. Većina tih ljudi su diskriminisani, zapostavljani, ali i zlostavljani, što je čest problem u poslednje vreme. Jedan broj starijih ostavljen je u brdima iznad Kraljeva, u potpunoj divljini. Volonteri Crvenog krsta iz Kraljeva su njihova jedina veza sa civilizacijom.

– Najmanje dva puta godišnje odlazimo u posete kod tih starih lica i kroz određene vidove pomoći nastojimo da im ukažemo na njihova prava iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite. Dostavljamo im i pakete hrane i higijene u proleće i pred zimu – kaže Dragojla Vujović.

Zaboravljene porodice u brdimaZbog velike migracije mlađeg stanovništva sela u okolini Kraljeva koje ima najrazuđeniju teritoriju u Srbiji, zapustela su i sve je veći broj starih samačkih domaćinstava. Te stare osobe susreću se sa usamljenošću, bolestima, a zbog loše putne infrastrukture u selima, teško se dolazi do zdravstvenih ustanova. Zajedničko za većinu starih osoba jeste da ne žele da napuste domaćinstva. Volonterima Crvenog krsta se uvek obraduju, jer imaju sa kime da popričaju i podele svoje staračke muke.

– Gde bih mogla da odem? Moram da brinem o deci. Teško je. Prva prodavnica nam je udaljena 7-8 kilometara. A kada padne sneg od pola metra, ne mrdamo. Pripremimo drva i hranu koju dobijemo i čekamo da zima prođe. Nema nam druge – priča Gorica Kostić iz Sibnice, koja sa dvoje odrasle bolesne dece živi u klasičnoj brvnari, u jako teškim uslovima.

S obzirom da polovina od svih lica starijih od 65 godina na teritoriji Kraljeva preživljava sa minimalnim primanjima očigledna je potreba da se starim licima pruži osnovna socio-ekonomska pomoć. Od ukupno 23.000 starih lica na teritoriji Kraljeva, njih 10.000 ima minimalna primanja.

Starci zlostavljani od rodbine

Volonteri Crvenog krsta su na terenu nažalost nailazili i na brojne primere zapostavljanja starih osoba od strane najbližih srodnika. Ali, kako smo saznali, teško je bilo čuti bilo šta od tih porodica o tome, kako su ih zlostavljali rođaci.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.