Meštani Progorelice: Bez freza nam ne bi bilo života!

0

Skup motokultivatora pod nazivom „Frezijada 2016“ održan je danas u Progorelici kod Kraljeva. Više od pedeset freza prodefilovalo je Ibarskom magistralom, odajući tako počast ovim poljoprivrednim mašinama koje su očuvale živalj u ovom selu.

Stanovnici Progorelice, koja se nalazi u dolini Ibra, na izlazu iz Kraljeva prema Raški, početkom osamdesetih godina prošlog veka su zbog nedostatka finansijskih sredstava i usitnjenosti zemljišta dali prednost motokultivatoru kao poljoprivrednoj mašini u odnosu na traktor. Zato ovo selo ima najviše motokultivatora po broju domaćinstava i sa ponosom to ističe.

– Freze su jako zahvalne mašine I zahvljajući njima smo mogli da obrađujemo zemlju koju traktor nije mogao. Moja je stara dvadeset godina, i tek sam ove godine uradio generalnu popravku. Nije retkost videti i cele porodice kako se prevoze na frezi – kaže Miodrag Pantović iz Progorelice.

Ljubav prema motokultivatoru je ogromna za meštane ovog kraja, koji ga smatraju kao deo porodice i često ga nazivaju svojim “ljubimcem”.

Cilj ove manifestacije, koja je održana tek drugu godinu jeste da okupi sve ljubitelje ove poljoprivredne mašine uz jedno lepo druženje.

Izvor: Srbija video

 

Share.

Comments are closed.