Miki i Teri koriste točkove umesto nogu i ne mare zbog toga!

0

Nemački terijer Teri i pekinezer Miki postali su najbolji prijatelji nakon što su pronađeni sa teškim prelomima zadnjih nogu i oštećenjima kičme. Sada se kreću uz pomoć specijalnih kolica, a sreća što mogu da se igraju i sa drugim psima, jedinstvena je.

Zahvaljujući grupi ljudi iz Kraljeva koji brinu o napuštenim i povređenim psima, njihov hendikep anuliran je uz pomoć invalidskih kolica za pse, koja su im zamenila zadnje noge.

Teri i Miki žive zajedno u posebnoj prostoriji u prihvatilištu. Ali, fascinirajuće je kako se ponašaju u trenutku kada ugledaju ljude ili druge pse iz prihvatlišta. Nošeni ogromnom energijom za životom, postaju najdominantni u grupi pasa. Njuškanje, trčanje, skakanje… Sve to mogu da izvedu Miki i Teri, iako su im zadnje noge hendikepirane.

– Teri je pronađen sa polomljenom kičmom. Nakon što ga je veterinar operisao, on je samo ležao i ćutao. Ali, kada su nam iz Francuske stigla kolica za njega, ne možete da verujete kako se promenio. Kao da je znao da će ga to vratiti u život. Počeli smo da vežbamo sa njim i sada se Teri ponaša kao da su mu zadnje noge sposobne za trčanje. Nemački terijer je našao svog udomitelja, i uskoro će otići u Sloveniju – priča Danijela Jović iz Udruženja „Spaske“.

Dok za Terija možda i postoje neke šanse da počne da se oslanja na zadnje noge, pekinezer Miki to nažalost neće moći nikada. Njegova sudbina je kao iz nekog filma. On je pronađen sa polomljenim nogama čak u Bosni. Vlasnici su hteli da ga uspavaju, a onda je Udruženje „Spaske“ dobilo poziv za pomoć.

– Nismo znali kako da ga dovezemo u Kraljevo jer je on bio u nekom selu koje nema ni veterinara. Uspeli smo nekako da dobijemo od donatora 200 evra i pekinezer je stigao kod nas. Odveli smo ga na operaciju i nakon toga smo počeli sa rehabilitacijom. Danima smo vežbali malo po malo kako bi se pokrenuo makar sa prednjim nogama. Vidite kako se danas ponaša. Veoma je zanimljivo da ni Miki ni Teri nemaju osećaj da su hendikepirani, a mi smo srećni jer smo spasli još dva života – ispričao nam je Jovica Žnidarić koji svaki dan provodi vreme sa psima u prihvatilištu u Kraljevu.

Udruženje za zaštitu životinja „Spaske“ iz Kraljeva, koje je poznato u Srbiji po velikom broju spašenih pasa, unazad par godina specijalizovalo se za pomoć psima koji su imali teške prelome. Uz pomoć donatora iz Francuske, takvi psi dobijaju ortopedska pomagala, odnosno kolica, uz čiju pomoć mogu da se kreću. Zanimljivo je udruženje uzelo naziv Spaske, po zlatnom retriveru koji je bio prvi pas u kolicima.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.