U Kraljevu sve više korisnika narodne kuhinje: I za „kazan“ postoji lista čekanja!

0

Narodna kuhinja u Kraljevu dnevno može da prehrani oko 600 korisnika, a zbog veoma loše materijalne situacije sve više porodica iz Kraljeva nema šta da jede. Zbog toga što Crveni krst iz Kraljeva u saradnji sa gradom ne može da obezbedi dovoljno hrane, formirana je lista čekanja, na kojoj ima oko 150 ljudi. Njihova jedina šansa je da neko bude izbrisan sa liste i da tako upadnu na obrok.

Realan broj ljudi u Kraljevu koji bi u ovom trenutku rado dobijao obroke koje sprema narodna kuhinja, premašuje hiljadu korisnika. Frapantan je podatak da je među korisnicima, čak jedna trećina mlađa od 18 godina. Obroke narodne kuhinje dnevno koristi 600 korisnika, a na čekanju ih ima bar još 150.

– Imam penziju 15.000 dinara i bolesno dete. Sa tim novcem ne mogu da njemu obezbedim ništa, i morala sam da potražim pomoć u Crvenom krstu kako bi imali šta da jedemo – priča Vera Bojanić iz Kraljeva.

Zbog velikog broja zahteva za obrocima, uvedeno je pravilo da posle pet nepojavljivanja za obrok, korisnik se briše sa liste, i njegovo mesto zauzima sledeći sa spiska.

– Svakodnevno imamo sve veći broj zahteva za uključenje u Narodnu kuhinju. Svakog meseca uvek na čekanju imamo minimum 30 porodica. U udaljenim selima na teritoriji Kraljeva postoji veliki broj lica koja nisu u stanju da posete narodnu kuhinju u gradu. Za njih uz pomoć donacija, obezbeđujemo pakete sa hranom i higijenom – kaže Dragana Vujović iz Crvenog krsta u Kraljevu.

U narodnoj kuhinji je uvek osnovnih deset sastojaka na lageru, a često se dešava da veliki distributeri, poput “Imleka” doniraju veće količine mleka i mlečnih proizvoda. Međutim, problem je što mesa ima jako malo u obrocima, jer nema dovoljno novca.

– Grad Kraljevo izdvaja godišnje oko 5 miliona dinara za rad kuhinje, a hrana se uglavnom obezbeđuje iz republičkih rezervi i uz pomoć donatora. Jela se pripremaju zavisnosti od vrste hrane, ali tačno je da meso nije puno zastupljeno u obrocima – kaže Milun Jovanović, zamenik gradonačelnika Kraljeva.

Izvor: Srbija video

 

 

Share.

Comments are closed.