Na aerodromu Morava u startu će biti zaposleno 100 radnika

0

Aerodrom Nikola Tesla obezbediće 300.000 evra kako bi se osposobili delovi aerodroma Morava u Lađevcima kod Kraljeva za saobraćanje aviona. Sa ovim novcem urediće se pista da bi avioni mogli da saobraćaju danju, a urediće se i jedan deo terminala.

Saša Vlaisavljević, v.d. direktor aerodroma Nikola Tesla rekao je prilikom posete ovog aerodroma, da su odlučili da pomognu aerodromu Morava kod Kraljeva, kako bi se stvorili preduslovi za avio saobraćaj.

– Mi u ovom trenutku imamo gotov aerodrom u koji je uloženo preko 10 miliona evra, i treba mu još nešto malo da se završi. U svakom smislu učinićemo i naša je dužnost da osposobimo sve srpske aerodrome, pa i banjalučki – rekao je Vlaisavljević, napominjući da je početak letova ipak komercijalno pitanje za avio kompanije.

Postoje tri faze koje moraju biti završene kako bi aerodrom profunkcionisao. Trenutno se Morava u Lađevcima nalazi u prvoj, a to je infrastruktura, a nakon toga slede tehnologija i komercijalizacija.

– I Morava, a i Ponikve, pa i aerodrom u Banjaluci ćemo osposobiti za komercijalne letove – naglasio je direktor aerodroma Nikola Tesla.

aerodrom morava 1Zoran Ilić, pomoćnik ministra saobraćaja, zadužen za vazdušni saobraćaj, rekao je da jedan ovako vredan infrastrukturni objekat mora da zaživi.

– Nećemo u Lađevcima napraviti priču u kojoj će aerodrom Morava biti u startu gubitaš, već ćemo omogućiti normalno funkcionisanje. Danas smo dogovorili i početak selekcije zaposlenih iz ovog kraja koji će biti angažovani da rade na njemu, na budućem međunarodnom aerodromu. U startu će biti angažovano oko 100 radnika, po 20 u smeni  – rekao je Ilić.

Poletno-sletna staza je najbitnija i ona će se prvo urediti kako bi avioni mogli da sleću u svim vremenskim uslovima. Aerodrom Morava će u početku biti osposobljen kako bi mogao da se koristi u vidljivim uslovima, a avioni tipa boing 737 i 300 i erbas A320.

Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić rekao je da se nastavlja kontinuitet rada sa Vladom Srbije.

-Po prvi put imamo situaciju da je direktor aerodroma Nikola Tesla došao da bi pomogao u opremanje aerodroma. Lokalna samouprava u Kraljevu je potpuno spremana da Morava u lađevcima profunkcioniše za letove – rekao je Ilić.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.