Otkrivamo: Na desetine dece oštećeno kao u slučaju učenice iz Kraljeva

0

Roditelji: Tražimo da nam se ministarstvo prosvete bar izvini!

Roditelji dece koja su oštećenja na takmičenju iz srpskog jezika, iz cele Srbije počeli su da nam se javljaju nakon našeg pisanja o Sari Velimirović, učenici 8. razreda iz Kraljeva. Mihajlo Radojević iz Rume takođe nije prošao na republičko takmičenje, jer je isto kao i Sara u rečenici „Smrt majke Jugovića“, reč majke napisao malim slovom „m“.

Mihajlov otac, Borivoje Radojević kaže da je neverovatno da je prema mišljenju Društva za srpski jezik, na kraju ispala kriva Mihajlova nastavnica srpskog.

– I moj sin je učio iz udžbenika koji je izdao „Klett“. Kako je moguće da se on samo doštampavao, i da niko to nije proveravao. Na kraju moj sin ostane tužan i razočaran. A bilo je situacija da su nekoj deci koja se napisala reč sa malim slovom „m“ priznavali, a onda nakon mesec dana poništavali rezultate. Moja satisfakcija bi bila da se ministar prosvete javno izvini zbog napravljene greške i učinjenog propusta – rekao nam je Borivoje Radojević iz Rume.

Mira Radojević, Mihajlova tetka, inače profesorka na Filozofskom fakultetu u Beogradu, takođe nam je dala svoje mišljenje, navodeći da je Društvo za srpski jezik bilo previše surovo prema deci.

– Nekolegijalno je da predsednica Društva tako olako prelazi preko greške izdavača i ministarstva prosvete, ali i preko sopstvene, jer je ona urednik. Mi moramo da zaustavimo ovo, jer će deca stalno ispaštati – navodi Radojević.

I sam Mihajlo, kaže da je već znao da ima još dece koja nisu prošla na republičko takmičenje „Književne olimpijade“, zbog iste greške.

– Mislio sam da će Društvo za srpski jezik uvažiti naše žalbe, jer je u izdanju iz 2015. godine, reč majka bila napisana malim slovom. Razočaran sam mnogo – kaže Mihajlo.

Izvor: Srbija video

 

Share.

Comments are closed.