Mesec dana u Domu za stare “Kneževi konaci” u Vrnjačkoj Banji i do 1.000 evra

0

Privatni dom za stara lica “Kneževi konaci” iz Vrnjačke Banje napravljen je po francuskim modelima, a da je usluga podignuta na najviši nivo, pokazuje i raznovrsnost usluga. Mesec dana boravka u ovom domu košta i do 1.000 evra.

Prema rečima vlasnika “Kneževih konaka”, Dobrivoja Kostića, ovaj Dom za stare je jedan od najkvalitetnijih u Srbiji, jer im je cilj bio da u njega smeste imućnije klijente.

– Naši štićenici uglavnom dolaze sa područja od Kruševca do Kraljeva, i oni su najčešće roditelji dece koja rade u inostranstvu, i o kojima oni ne mogu da brinu. Naš dom ima kapacitet za 24 štićenika, i toliki broj je s razlogom planiran, kako bi svako od njih mogao da dobije maksimalnu posvećenost od osoblja. Zato smo i skuplji, a cene se kreću od 60.000 do 120.000 dinara, mesečno – kaže Kostić.

U ovom domu postoji 12 soba sa po dva kreveta, a štićenici su podeljene u tri kategorije: nezavisni, poluzavisni i zavisni. Kada su kapaciteti Doma potpuno ispunjeni, stare opslužuje ukupno 20 radnika, među kojima su medicinske sestre i fizioterapeuti.

– Štićenici imaju non-stop medicinski nadzor, tri obroka i dve užine dnevno, svakodnevno pranje i peglanje, društvene aktivnosti, izlet, fizikalne terapije. Zabranjeno je unošenje hrane i zato je niko i ne donosi. Na taj način smo se osigurali od neželjenih situacija koje bi mogle ugroziti štićenike – kaže Kostić, naglašavajući da su dobitnici brojnih priznanja i da su uzor drugim domovima u Srbiji.

Vrnjačka Banja 06 - Vrt - Foto N. BožovićOvaj dom ima i sopstveni medicinski sanitet koji je nabavljen kako bi moglo da se odmah reaguje ukoliko je potrebno nekog odvesti u bolnicu. Lekari specijalisti redovno dolaze da bi pregledali stare. Jedino se lekovi dodatno plaćaju, a nijedna inspekcijska kontrola nikada nije otkrila nepravilnosti.

– Tri godine sam u ovom domu i planiram da ostanem do kraja života. Ovde sam se oporavila, iako su moji rođaci mislili da  sam gotova – ispričala je za „Srbija video“ Ljubica Stankić iz okoline Trstenika.

U Domu smo zatekli i Milicu Braun iz Slovenije, koja je u Domu već 3 godine.

– Imamo odličnu hranu, redovno kupanje, peglanje. Ne tražim bolji život, a ako ostanem doživim da ostanem ukupno deset godina, pevaću, dan i noć od radosti – priča Milica.

Dom za stare “Kneževi konaci” ima potpisane ugovore sa Domom zdravlja u Vrnjačkoj Banji, Specijalnom bolnicom “Merkur”, Medikusom iz Kruševca i ostalim poznatim zdravstvenim ustanovama.

Zanimljivo je da su ovom domu od 2013. do 2014. godine bili smešteni I libijski ranjenici, a sve je bilo realizovano preko ambasade Libije i bolnice “Ostrog”.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.