Fudbalski stadion, škola i zgrade u stečajnoj masi Fabrike vagona

0

Stečaj Fabrike vagona ponovo otvara nerešena pravno-imovinska pitanja za imovinu koja je neophodna Gradu Kraljevu. Poverioci po zakonu mogu da namire svoja potraživanja od imovine FVK, a među njima su i stadioni Sloge i Metalca, Srednja mašinska škola, naselje u Dositejevoj i Francuska kolonija.

Fabrika vagona ušla je u stečajni postupak sa dugom od čak 53 miliona evra. Njena movina počevši od hala pa do mašina, skoro i da ne vredi na tržištu. Procene su da vredi najviše 10 odsto od ukupnog duga, a to znači oko 5 miliona evra.

Upravo zbog toga što FVK nema puno toga da proda, mnoge u Kraljevu brine šta će biti sa Gradskim stadionom na kojem igra FK Sloga, ali i stadion FK Metalac, Mašinsko-tehničkom školom, ali i naseljem u Dositejevoj i zemljištem u Karađorđevoj ulici.

Nacelnik– Osim rukometnog stadiona koji je otuđen od FVK, a onda prodat privatnoj firmi, konverzija državnog zemljišta, na kojem je fabrika napravljena, nije izvršena. Što se tiče objekata koji su sagrađeni na njemu, po zakonu je moguće da se namire poverioci. Međutim, i u slučaju rukometnog i fudbalskog stadiona, nije moguće iskoristiti to zemljište osim za sportske namene – kaže Zoran Radosavljević, načelnik Odeljenja za upravljanje imovinom u Gradskoj upravi u Kraljevu.

Radosavljević kaže da su dve parcele u Karađorđevoj ulici u blizini „Termoplastike“ u postupku pripajanja gradu, kao i zgrada Medicine rada, koja je takođe vlasništvo Fabrike vagona.

– Mašinsko-tehnička škola je prema podacima koje sam dobio od republičkog javnog pravobranioca ušla pre par godina u postupak dokazivanja da ne pripada FVK i mislim da nema bojazni za školu – kaže Radosavljević.

Međutim, slučaj rukometnog stadiona koji je vlasništvo privatne firme „Megašel“, a kupljen je u vreme dok su Fabrikom vagona gazdovali Ukrajinci, i na kojem su hteli da naprave benzinsku stanicu, zabrinuo je mnoge Kraljevčane, koji strahuju za sličan scenario.

– Rukometni stadion je bio kompletno u vlasništvu Fabrike vagona, tako da mislim da nije moguće da se nešto slično dogodi i sa fudbalskim terenom i školom. A zemljište u Dositejevoj ulici je grad otkupio zbog „Urbane regeneracije“. Grad Kraljevo je formirao komisiju kako bi se kompenziralo sa FVK zbog dugova. Plan nam je da uzmemo Staru upravnu zgradu – kaže Milun Jovanović, zamenik gradonačelnika Kraljeva.

Prema Zakonu o stečajnom postupku, prvo se namiruju pravna lica koja imaju hipoteku nad nekom imovinom, a zatim se isplaćuju minimalne zarade radnicima za 12 meseci i uplaćuju porezi i doprinosi za 24 meseca. Nakon toga se isplaćuju javni prihodi za poslednja tri meseca i na kraju svi ostali poverioci.

Izvor: Srbija video

 

Share.

Comments are closed.