Linijski taksista u Kraljevu dnevno može da zaradi 10.000 dinara

0

Ilegalni taksista u Kraljevu može za dan da zaradi i 5.000 dinara, a oni iskusniji koji drže najbolje linije, uglavnom ka Vrnjačkoj Banji, zarađuju i do 10.000 dinara dnevno, saznaje “Srbija video“.

Kraljevom u ovom trenutku krstari oko 350 nelegalnih-linijskih taksi vozila koji voze putnike po ceni autobuske karte, a koje preuzimaju na bus stajalištima.

– Primera radi, cena registrovanim taksijem na relaciji Kraljevo – Mataruška Banja je oko 500 dinara. Ako se vozite sa linijskim, prevoz onda košta 90 dinara. Pre neki dan sam na stajalištu kod Zadužbine stajao sat vremena i niko mi nije ušao u taksi, a linijski iza mene samo pune putnike i špartaju – kaže taksista Dragan Kojić.

Poređenja radi, kako nam je objasnio ovaj mladić, on vozi po desetak sati dnevno, sa tek po kojim slobodnim danom u mesecu, i kaže da ne može da zaradi više od 25.000 dinara mesečno.

– “Linijaši” kako ih mi zovemo, mogu da „obrnu“ svakog dana i do 10.000 dinara. To je deset tura do Vrnjačke Banje – kaže ovaj taksista iz Kraljeva.

Zbog toga je potražnja postala velika, ali ne mogu svi linijski taksisti, koji inače rade potpuno nelegalno, da uđu na rentabilne linije. Ali, postoji jedan način da vozite na relaciji na kojoj ima dosta putnika, ali onda morate da rentirate auto za nekih 10 do 15 evra dnevno.

– Javna je tajna da možete da iznajmite auto i taksirate. Sve se to zna, i svi ćute. Ako pokušate da uđete recimo na liniju Kraljevo – Vrnjačka Banja, na svoju ruku, onda će početi da vas nameštaju. I saobraćajna policija toleriše mnoge stvari. Kako neko može da stoji na bus stajalištu i kupi putnike – priča A.R. (51), linijski taksista iz Kraljeva.

Nenad Marković, predsednik Saveta za bezbednost u Kraljevu kaže da je trenutno najveći problem ležao u samom Zakonu o javnom prevozu, koji je izmenjen u delu o taksi prevozu, i time će se dati veća ograničenja za sankcionsanje nelegalnih prevoznika.

– Bez čvrstih dokaza i izjava svedoka da su platili vozaču da ih odveze do određene lokacije, sud će tužbu odbaciti kao neosnovanu. U Kraljevu imamo i problem, jer postoje samo dva saobraćajna inspektora, a ne možemo da zaposlimo još novih. Tačno je da ilegalni taksisti guše Kraljevo, ali kada budemo počeli u potpunosti da primenjujemo novi zakon, slika javnog prevoza će se promeniti – kaže Marković.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.