„Dolina jorgovana“: Nekada magnet za putnike, danas sablasno mesto

0

„Dolina jorgovana“, pored divljih brzaka Ibra, u blizini Ušća, gde su putnici decenijama navraćali na svom putu ka Kosovu ili Crnoj Gori, danas je zapušten i gotovo ruinirani objekat. Nekada su mirisali jorgovani u proleće, a sada je zarastao u granje, sa polupanim prozorima predstavlja pravo ruglo na ovom delu ibarske magistrale, čije terase sada služe za vršenje nužde.

Ibarska magistrala od Kraljeva prema Ušću poznatija je još i kao “Dolina Jorgovana”. Upravo tako se naziva i mesto gde se nalazi i spomenik ibarskim junacima palim za kralja i otadžbinu, kao i crni bor – spomenik prirode koji je pod zaštitom države. Neposredno uz samu magistralu nalazi se, i nekada na daleko poznati motel “Dolina Jorgovana”, u prošlosti kultno mesto na ovom delu ibarske magistrale koji je važio za glavno mesto za odmor i okrepljenje putnika. Izgrađen 70-ih godina i sa svojih 13-ak soba, privlačio je goste iz svih krajeva koji su ovuda prolazili.

Kraljevo 02 - Smeće na svakom koraku - Foto N. Božović

Međutim, današnja priča je podpuno drugačija. Česma sa izvorskom vodom, prava je priča za sebe i odraz nebrige putnika koji svraćaju kako bi ugasili žeđ. Pretrpana je plastičnim kesama i flašama kao i gomilom drugog otpada.

– Lepotu „Doline jorgovana“ u proleće krasili su ucvetali jorgovani, ušćanski kajakaši na slapovima buka Jagnjilo, reflektori i noćna rasveta cele doline. U dosadašnjim nastojanjima radnika i ljubitelja „Doline jorgovana“ da se oživi ova oaza lepote prirode, nije se našlo adekvatno rešenje jer je objekat privatizovan – priča Radovan Tomić iz Studenice.

Ali, nisu samo zatvoreni i zapušteni motel kao i česma pretrpana otpatcima problem u ovom mestu! Naime, u razgovoru sa lokalnim stanovništvom, rekli su nam da veliku opasnost predstavlja i neosvetljena krivina koje se nalazi u neposrednoj blizini motela. Ponajviše i za nekoliko mališana iz ovog mesta, koji svakodnevno na ovom mestu prelaze put kako bi išli do škole u Ušću.

– Ovde na putu, ranije je postojao i obeleženi pešački prelaz, međutim sad je izbledeo tako da se više i ne primećuje – rekao nam je Radoica Vuković, jedan od roditelja koji zajedno apeluju na nadležne organe da se osposobi barem jedna svetiljka ispred motela, kako bi se ovaj prostor osvetlio i tako olakšao kretanje, i izbegle eventualne nesreće.

Izvor: Srbija video

 

Share.

Comments are closed.