Iz kanala traži pravdu: Meštanin Tavnika štrajkuje glađu u kanalu!

0

Dragutin Jevtović iz Tavnika odlučio je da u kanalu istera pravdu. Jevtović je rešio da dane provodi u kanalu koji je iskopan pored njegove kuće prilikom rekonstrukcije Ibarske magistrale i započne štrajk glađu.

Jevtoviću je nakon iskopavanja kanala, srušen mostić koji je išao preko njega i sada mu je onemogućeno da istera svoje poljoprivredne mašine na njivu, a ne može ni da doprema hranu za stoku, koja je zbog toga ugrožena. Zbog toga se odlučio na svojevrsan način borbe za, kako kaže, prava seljaka. Štrajkovaće glađu u kanalu.

– Meni je onemogućeno da hranim junad i ostalu stoku. Ne mogu da idem da posejem kukuruz, a vreme je za setvu. Radovi na rekonstrukciji Ibarske su stigli i do Tavnika. Moju ćupriju su srušili, traže mi novac za veće cevi, a ja ga nemam. Rekli su mi da taj propust ne zadovoljava standarde, srušili su ga, prokopali kanal i sve tako ostavili – kaže Dragutin Jevtović, zemljoradnik iz Tavnika.

Dragutin kaže da se veoma iznenadio kada su ga iz firme „Strabag“, koja izvodi radove na Ibarskoj od Mrčajevaca do Kraljeva, pitali zašto mu je kuća na tom mestu.

– Pitali su me zašto sam pravio kuću na tom mestu, a meni su ovde živeli pradeda, deda, otac i sada ja – objašnjava ovaj meštanin Tavnika.

Jevtović koji ima pet hektara zemlje, šest bikova i dvadesetak ovaca, kaže da ima problem da im dopremljuje hranu, i da se plaši kako će, prvenstveno bikovi rasti, jer treba da ih proda.

– Ako uskoro ne posejem kukuruz, propade mi za ovu godinu. Imam još jednu kofu hrane za junad. Štrajkovaću u ovom kanalu dok mi ne naprave most, da mogu da pređem i spasim stoku – kaže Jevtović.

Iz firme „Štrabag“ iz Čačka saznali smo da Jevtović nije jedini koji je imao sličan probelm, ali da su oni svima omogućili da iz svojih dvorišta mogu da izlaze na magistralu.

– Uradićemo i tom meštaninu Tavnika sve kao što smo do sada uradili od Mrčajevaca. Biće mu omogućeno da prelazi preko kanala – rekao je Milan Jerinić, šef gradilišta na deonici Ibarske magistrale od Mrčajevaca do Kraljeva.

Poplavljen sedam puta u 2014. godini

Dragutin Jevtović nam je ispričao da je njegovo domaćinstvo samo u 2014. godini sedam puta bilo poplavljeno.

– Imam gomilu zapisnika i ne znam da li ima nekog kome se nisam obraćao zbog toga. Sva voda koja prođe kroz Tavnik slije se kod mene. Mislio sam da će se ovim radovima to popraviti, ali ništa. A nikada nisam koristio nikakvu pomoć koju je lokalna samouprava u Kraljevu dodeljivala poplavljenima – ispričao je Jevtović.

 

Share.

Leave A Reply